The site is currently CLOSED!
Please try again at a later date.

News

26/03/2015 21:04
A méhek jelentősége avagy a virágporzás

A méhek jelentősége avagy a virágporzás...

 

A méhek jelentősége a virágok, növények életére nézve sok ember számára nem ismert. Pedig számos növény-, virág-, és gyümölcsfajta a méhek nélkül kihalásra lenne ítélve. Szerencsére az érdekek kölcsönösek. A virágok ellátják a méheket a napi táplálékukkal, azaz nektárral és virágporral. A fáknak pedig szükségük van a méhekre, hogy virágaik megtermékenyüljenek és gyümölcsöt teremjenek. Egyszerűen nem lennének meg egymás nélkül. Ez egy egész életen át tartó szerelem!

A mézelő méh kedvező időjárásban 6–8 gyűjtőutat is tehet naponta. Egy gyűjtőút alkalmával egy méh átlagosan 40–80 virágot látogat meg. Viszonyításképp: 1 kg mézhez 40-80 ezer fordulóra van szükség!

A méhek akár 5 km-es körzetből is gyűjtenek, de általában a legközelebbi virágzó növényt választják a gyűjtésre. Ez azért "kifizetődő", mert a kaptába visszafelé vezető úton folyamatosan fogyaszt a nektárból, amit gyűjtött, hogy legyen energiája hazarepülni. Tehát, ha közelebb talál nektárt, akkor többet fog tudni bevinni a kaptárba.

A méhek számára a választék a nektár és virágpor gyűjtésekor óriási. Ezért a virágok erősen illatoznak és különböző színekben pompáznak, hogy a méhek érdeklődését felkeltsék, hiszen nagy a konkurencia. Ha a rossz életkörülmények - mint például környezetszennyezés - miatt a virágok kevesebb táplálékot biztosítanak a méheknek, annak kellemetlen következményei lehetnek. A növény ezek után már nem lesz érdekes a méhek számára, nem fogják beporozni és ha a körülmények nem javulnak, akkor a növény azon a helyen emiatt kipusztul. A megfelelő beporzás biztosítása érdekében a gyümölcstermesztő gazdák méhcsaládokat kérnek kölcsön a méhészektől. Hiszen egy jó beporzás már fél siker. A gazdag termés esélyét egy megfelelő méhcsalád jelentősen növelheti!

A beporzásnak három fajtáját különböztetjük meg: történhet szél, víz és állatok segítségével. A forró éghajlati övben madarak és denevérek is részt vesznek a megporzásban, viszont nálunk Magyarországon csak a rovarok végzik. A rovarporozta növények megporzását kb. 80%-ban a mézelő méhek végzik.

A méhek a pollengyűjtéshez speciális gyűjtőszerkezetet használnak, aminek részei a hasi gyűjtőszőrzet és a hátsó lábakon lévő pollenkosár. Ezekkel igen hatékonyan képesek beporozni a virágokat.

A méhek a nektár keresése során mélyen behatolnak a virág belsejébe, a virágpor pedig rátapad szőrös testükre. A következő virágon valamennyi virágpor a termőre (a virág női részére) kerül. A hímivarsejt a termő segítségével eljut a petesejthez, megtörténik az összeolvadás és sikerül a megtermékenyítés. A szirmok lehullnak, a termés pedig kifejlődik a magházból.

Megtörtént a beteljesülés!

WebShop System